9 Aralık 2014 Salı

EVİMİZDE DOĞAL ELMA SİRKESİ YAPALIM (DOĞAL ÜRÜN DENEMELERİ VOL 1)

Elma sirkesi, sayısız faydası ve farklı kullanım alanıyla, sadece salata sosu olmaktan çok daha fazlasını hak etmektedir. Neden mi?
- Saçlarınızı şampuanladıktan sonra elma sirkesi ile durularsanız daha parlak ve hacimli olmalarına yardımcı olabilirsiniz. Boş bir şampuan şişesine yarım yemek kaşığı elma sirkesi ve bir fincan soğuk su koyarak çalkalayın. Etkili sonuç için haftada iki kez şampuan sonrası bu elma sirkeli su ile durulama yapmanız yeterli olacaktır.
- Yorgun ellerinizi ve ayaklarınızı elma sirkesi ile ovalarsanız el ve ayak masajı kadar faydasını görürsünüz.
-Elma sirkesi kilo vermeye yardımcı olabilir. Günlük kilo kontrolü için iki çay kaşığı elma sirkesini yarım litre suya katın ve bu suyu gün boyunca yudumlayın.
- Elma sirkesi ile suyu karıştırarak, camlarınızı temizleyin.
- Elma sirkesi harika bir temizleyicidir, lekelenen yeri bol sirkeli bezle silin.
- Karbonat ve elma sirkesi ile lavaboları ovduğunuz da, ışıl ışıl parlar.
- Elma sirkesi ile dişler fırçaladığın da, ağıza ferahlık, dişlere beyazlık katar.
- Elma sirkesi ve soda karışımı çok iyi bir cilt temizleyicisi.


Malzemeler:
3 kg Elma (kabukları ile birlikte)
3 kg İçme suyu (arıtılmış su)
3 çorba kaşığı Saf Bal
Elma Sirkesi Yapımı:
Sirke yapımı için en uygun elma türü, şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Elmalarınızı yıkayıp, kurulayın ve 4-5 saat dinlendirin. Elmaları dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın her bir çeyrek elma dilimini de 3 parçaya ayırın ve kavanoza yerleştirin (Elmaların kararmasına fırsat vermeden hızlı bir şekilde doğrama işlemini yapmak çok önemli!). Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. 3 çorba kaşığı saf bal karıştırın. Bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma) önemlidir. Havayla teması arttırmak için, mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez ya da tülbentle ya da streç filmle iyice sarın kavanozun ağzı iyi kapatılmalıdır. Zaman zaman bir kez karıştırarak, havalanmayı sağlamak, sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık (15-25 C) bir ortam tercih edilir. Sirke küpü güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanmalıdır. Meyve suyundaki şeker, fermantasyona uğrayarak, önce alkole, sonra asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için, daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir. Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir. Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbent'ten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek, iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır. Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerin de fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifa özelliklerinin göstergesi olan yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Atmazsanız bir sonraki sirke yapımı için maya olarak kullanabilirsiniz ve devamlı sirke üretimi sağlamış olursunuz.
Artık doğal olana yönelmiş bulunuyoruz. Gazamız mübarek olsun Bide Limon sirkesi deniycem 
Güzel ve Doğal günler diliyorum.

Hiç yorum yok: